Døgnvakt – 57 74 36 00
Vanlige spørsmål
Er krisesenteret et sted for meg? Jeg har jo ikke blitt slått.
En kan oppleve alvorlige krenkelser uten å være slått. Vi ser på psykisk mishandling som like alvorlig som fysisk mishandling. Det er ikke slik at en må ha synlige tegn på mishandling for å få hjelp på krisesenteret. Den psykiske volden er mer usynlig og kommer snikende over tid.
Hva kan krisesenteret hjelpe med?
Vi kan tilby omsorg og støtte og noen å snakke med om problemene. Vi kan bistå deg i kontakt med offentlige kontorer i den grad du har behov for det. Vi kan hjelpe deg med søknader. Du kan får råd og veiledning om rettigheter og muligheter ut fra din situasjon.
Hvordan er det på krisesenteret?
På krisesenteret vil du få eget rom med eget bad, men du må dele kjøkken og stue med andre beboere. Alle måltider er gratis. Personalet handler inn all mat. Beboere og personalet lager mat og gjør husarbeid i fellesskap. Det kan være utfordrende å bo mange i samme hus, men også berikende å møte andre i same situasjon. Her er det alltid noen å snakke med. Her arbeider 11 kvinner som betjener krisesenteret 24 timer i døgnet. Vi har barnekoordinator i 100 % stilling og miljøarbeider for barn i 50 % stilling. Disse skal ivareta barna sine behov på senteret og avlaste mor ved behov.
Er det uheldig for barn å bo på krisesenter?
Det er ikke skadelig for barn å være på et krisesenter. Det er skadelig for barn å leve i familier med vold. Man vet i dag at det er like skadelig for barn å være vitne til vold som å være direkte utsatt for vold selv. Å ta barn ut av hjemmet der det blir utøvd vold er å ta ansvar og beskytte barn. Å bo en periode på krisesenteret betyr at du skjermer både deg selv og barna fra dette. Både barn og voksne skal bli sett, hørt og ivaretatt når de bor på senteret. Barna på krisesenteret gir uttrykk for at her er det trygt og godt å være og det blir lagt vekt på at barn skal ha gode opplevelser under oppholdet. Det er viktig at barna kommer snarest mulig tilbake til normal tilværelse i forhold til skole eller barnehage, men det skal være en hverdag uten vold.
Hva med jobb/skole mens jeg er på krisesenteret?
Når det er mulig er det viktig å opprettholde daglige gjøremål både for kvinner og barn. Dersom dette ikke er mulig enten på grunn av trusler fra voldsutøver eller avstand til hjemkommunen kan du be legen din om sjukemelding en periode mens du er på krisesenteret. Barn kan begynne på skole i nærheten av krisesenteret dersom oppholdet varer flere uker. Dersom det er et kortvarig opphold får barna hjelp til skolearbeid på senteret. Vi samarbeider med skolen i hjemkommunen. Vi hjelper til med å finne best mulig løsning.
Hvor lenge pleier kvinner å bo på krisesenteret?
Ingen situasjoner er like og man har ulike behov. Det er derfor varierende hvor lenge man har behov for å bo. Noen er på krisesenteret i flere måneder og andre bare noen dager eller uker. Oppholdet bør ikke være mer enn 3 måneder, men det er situasjonen som er avgjørende og man kan bo på krisesenteret til man har fått orden på problemene. Når kvinner kommer til senteret kartlegger vi situasjonen og hjelpebehovet og setter i gang tiltak så snart som mulig slik at oppholdet skal bli kortest mulig.