Døgnvakt – 57 74 36 00
Tilbud til deg
Å bli mishandlet av noen som står deg nær er spesielt vondt og setter dype spor. Ingenting rettferdiggjør vold. Mange blir i et voldelig forhold i håp om at det skal bli bedre senere. Det er vanskelig å bryte ut.
Krisesenteret arbeider for å beskytte, støtte og veilede voldsutsatte kvinner, menn og barna deres. Det kan være vold/mishandling av person i nær relasjon som ektefelle, samboer, søsken eller forelder. Det kan også være æresrelatert vold eller voldtekt. Vold forekommer i alle samfunnslag.
Det finnes mange definisjoner og forklaringer på vold, krenkelser og overgrep. Felles for disse definisjonene eller forklaringene er at det finnes et mønster som gir overgriperen et ønske om kontroll og makt over den andre personen.
Den vanligste definisjonen på vold:
« Vold og mishandling kan sees på som enhver handling rettet mot en annen person som gjennom denne handlingen skader, smerter, skremmer eller krenker, og får denne personen til å gjøre noe mot sin vilje eller få personen til å slutte å gjøre noe den vil.» (Per Isdal fra Alternativ til Vold)
Volden/mishandlingen kan arte seg på mange måter:
Psykisk vold/mishandling
– Bruk av ord, stemme eller handling(eller mangel på handling) som kontrollerer, skader eller krenker et annet menneske. Trusler (direkte/indirekte) kontroll, trakassering, neglisjering m.m.
Fysisk vold/mishandling
– Fysisk handling som skader eller kontrollerer et annet menneske- som å lugge, slå, sparke, klype, dytte…
Seksuell vold
– Voldtekt, andre seksuelle overgrep, kjønnslemlestelse, seksuell trakassering, presset til seksuelle handlinger, f.eks. prostitusjon, trafficking.
Materiell vold
– Økonomisk utnyttelse eller begrensning, ødelegge inventar/gjenstander.
Æresrelatert vold
– En type vold i nære relasjoner som kjennetegnes ved at den utøves for å vedlikeholde familiens ære.
- Partneren vil ha full oversikt over hvor du er og alt du gjør.
- Partneren er sjalu og full av eiertrang. Snakker du med en av motsatt kjønn, blir du beskyldt for å flørte.
- Partneren din stempler meningene dine som dumme og idiotiske.
- Du blir kjeftet på for den minste bagatell.
- Partneren din straffer deg ved ikke å snakke med deg på noen timer eller dager. Når du forsøker å bli venn med ham/henne igjen, blir du møtt med taushet.
- Partneren din snakker høyt om dine feil og mangler blant andre.
- Du klarer ikke å se om partneren er blid eller sint.
- Du får alltid skylden.
- Du går på nåler for ikke å vekke din partners irritasjon eller vrede
- Du er redd partneren din eller andre i din nærhet
- Du opplever kontroll, krenkelser eller ydmykelse
- Du blir fratatt retten til å bruke egne penger, ha kontakt med familie og venner
- Du blir fortalt hvor lite verdt du er, blir truet, utskjelt, kritisert eller latterliggjort
- Du blir slått, lugget, sparket, dyttet, holdt fast, kastet noe på, truet med noe, tatt kvelertak på
- Partneren din (eller andre) kaster ting eller ødelegger noe du/dere eier
- Du blir tvunget til sex mot din vilje (overgrep, voldtekt, prostitusjon)
- Du blir truet eller tvunget til å gifte deg
- Du har dårlig samvittighet for at ditt/dine barn har sett/hørt/opplevd vold
- Du føler skam, tristhet og skyld
Dersom noe av dette stemmer med hvordan du har det, vil vi anbefale deg å søke hjelp!
Å bli mishandlet av noen som står deg nær er spesielt vondt og setter dype spor. Ingenting rettferdiggjør vold. Mange blir i et voldelig forhold i håp om at det skal bli bedre senere. Det er vanskelig å bryte ut.
Krisesenteret arbeider for å beskytte, støtte og veilede voldsutsatte kvinner, menn og barna deres. Det kan være vold/mishandling av person i nær relasjon som ektefelle, samboer, søsken eller forelder. Det kan også være æresrelatert vold eller voldtekt. Vold forekommer i alle samfunnslag.
De ansatte på Krisesenteret er gode omsorgspersoner, det er personer med lang erfaring og god kompetanse på vold i nære relasjoner og konsekvenser av volden. Alle ansatte på Krisesenteret har taushetsplikt. Vi arbeider ut i fra prinsippet om at alle mennesker er ekspert på eget liv, og hjelpen skal være på dine premisser.
Du definerer selv din egen situasjon og bestemmer selv hva du vil ha hjelp til.
Vi har et godt samarbeid med andre instanser. De fleste som søker hjelp hos oss trenger også hjelp fra andre instanser. Vi bistår deg i kontakt med disse dersom du ønsker det. Det er ikke nødvendig å være i en stor krise for å ta kontakt med oss. Det er veldig viktig å ha noen å snakke med hvis en føler en trenger hjelp «for å sortere tankene», trenger «en som kan lytte» eller bare trenger praktisk hjelp for å løse ulike oppgaver. Å ta kontakt med krisesenteret skal være uforpliktende, du kan komme til samtale selv om du ikke er klar til å bryte ut av et forhold. Du tar den tiden du trenger. Men dersom du har barn haster det med å komme ut av forholdet så fort som mulig. Barn som lever i familier med vold tar skade av dette. Barn som er vitne til vold er utsatt for vold.
Vi som arbeider på Krisesenteret har lang erfaring i arbeidet med mennesker. Vi har god kunnskap om hjelpeapparatet og hvilke rettigheter og ordninger som finnes, i samsvar med gjeldende regelverk.
Mange spør:
- Er jeg utsatt for vold/mishandling?
- Hva gjør jeg når jeg skal bryte forholdet?
- Hvilke rettigheter har jeg, for eksempel ved samlivsbrudd?
Krisesenteret kan gi deg svar på disse spørsmålene
Vi har et botilbud til mennesker som må reise fra hjemmet sitt på grunn av vold og/eller trusler eller andre krisesituasjoner . Du og eventuelt barna dine kan bo på Krisesenteret en periode mens du får hjelp til å komme videre med livet ditt.
Botilbudet for kvinner og menn er adskilt.
Botilbudet for kvinner (og evt barn) er i det nye huset vårt. Alle har eget rom med bad.
Krisesenteret fungerer som et bofellesskap der alle tar del i husarbeid og matlaging etter beste evne.
De som bor her er ulike og har ulike problemer. For at ting skal fungere best mulig må man ta hensyn og vise respekt for hverandre. Vi legger til rette for aktiviteter både for voksne og barn den tiden de er på senteret. Vi har et hobbyrom der de som ønsker det kan få utfolde seg kreativt.
Det er gratis opphold og mat for alle beboerne på senteret.
Vi har en leilighet disponibel for menn i en annen bolig. Vi har ansatt en mann i 50 % stilling som har ansvar for å følge opp menn som søker hjelp hos oss. Personalet som går i turnus følger også opp menn og eventuelle barn som har opphold på Krisesenteret sammen med far. Mat og opphold er gratis.
Ikke alle trenger hjelp med et sted å bo. Kanskje man ikke er klar for å bryte ut av forholdet, men har behov for noen å snakke med som lytter og forstår hva du snakker om. En som har taushetsplikt og kunnskap om hvilke rettigheter og muligheter du har dersom du velger å bryte ut.
Kvinner og menn som har behov for hjelp men ikke trenger et botilbud kan benytte seg av dagtilbudet vårt. Man kan få samme støtte, hjelp og oppfølging som de som bor på senteret.
Krisesenteret har de seinere årene hatt stor økning i antall dagbesøk. Mange av de som har bodd på senteret og har etablert seg på nytt benytter seg også ofte av dagtilbudet for oppfølging. Dersom du har behov for å komme til samtale, ta kontakt med oss på telefon 57743600 for å avtale tid. Hos oss er det ingen ventetid, du kan få samtale samme dagen som du ringer. Her er det alltid noen som er klar til å lytte når du trenger det.
Krisesenteret i Sogn og Fjordane reiser ut til kommunene i fylket og har samtale med brukere etter behov. Dette tilbudet gjelder samtale for råd og veiledning, når den som trenger det ikke har mulighet til å møte på Krisesenteret.
Man kan når som helst ringe 57743600 og avtale tid for samtale.
Krisesenteret har tilbud om gratis juridisk rådgivning for brukerne våre. Vi har knyttet til oss 2 dyktige advokater, fra Sogndal og Førde, som har god kompetanse og erfaring med saker for brukere av Krisesenteret. En av advokatene har kontordag på senteret en dag annenhver uke. Du trenger ikke bo på Krisesenteret for å benytte deg av tilbudet.. Ta kontakt med Krisesenteret på tlf. 57743600 dersom du ønsker timeavtale med en av våre advokater.
Advokaten kan hjelpe med saker som f.eks
- Kontakt med politiet
- Bistandsadvokat
- Fri rettshjelp
- Separasjon/skilsmisse
- Skifteoppgjør
- Omsorg for barn
- Besøksforbud
- Brudd på besøksforbud
- Voldsalarm
- Navneendring
- Å leve skjult – på kode
- Voldsoffererstatning
- Oppholdstillatelse etter samlivsbrudd
Krisesenteret har tilbud om oppfølging i re – etableringsfasen. Når noen har bodd på krisesenteret og flytter ut kan overgangen være vanskelig. Vi tilbyr støtte og hjelp så lenge du har behov for det. Du kan komme på dagbesøk når du trenger det. Kanskje du trenger hjelp til praktiske ting, hjelp til søknader eller bare trenger noen å prate med og rådføre deg med. Vi kan også komme på hjemmebesøk etter at du har etablert deg i ny bolig dersom du ønsker det.
- Kvinner
- Menn
- Barn
- Eldre
- Mennesker med funksjonsnedsettelse
- Minoritetsfamilier
- Ofre for menneskehandel
- Ofre for tvangsekteskap
- Ofre for kjønnslemlestelse
Les mer på siden Hvem kan søke hjelp
Krisesenteret Sogn og Fjordane
Postboks 188, 6901 Florø
Tlf. 57 74 36 00