Døgnvakt – 57 74 36 00
Etiske retningslinjer
1.Brukere
Mennesker som oppsøker krisesentrene, og som gjør seg nytte av våre tjenester blir betegnet som brukere. Vi er støttende, ivaretakende og gir en verdig omsorg med basis i jevnbyrdighet og likeverd. Vi skal ikke overprøve personen sitt valg av løsninger. Personen selv er sin viktigste ressurs. Vår lojalitet ligger hos brukerne.
2. Kollegaer
Mangfoldet av ansatte som arbeider ved krisesentrene er en styrke og en utfordring. Vi har ulik bakgrunn, erfaring og kompetanse. Krisesenterarbeidere plikter å utføre sitt arbeid i tråd med plattformen og gjeldende retningslinjer. Vi er forpliktet til å kjenne vår rolle og ta det ansvar rollen innebærer. Vi skal legge forholdene til rette slik at utviklingsmuligheter og kompetanseheving blir reell for hver enkelt. Vi har et ansvar for å ivareta hverandre i arbeidet vi står sammen om.
3. Samfunnet utenfor
(eg. oppdragsgivere, bevilgende myndigheter, samarbeidspartnere) Krisesentrene har ansvar for å informere storsamfunnet om arbeidet vi gjør. Vi må bruke media, men vi har også ansvar for å skjerme enkeltindivid mot uønsket eksponering.
Vi skal bidra til å avkrefte myter og holdninger som opprettholder og legitimerer vold og undertrykking. Vi skal bidra til informasjon og kompetanseheving om vold og seksuelle overgrep på alle nivåer i samfunnet gjennom saklig argumentasjon og legale virkemidler.
Vi skal bidra til å synliggjøre omfanget av menns vold mot kvinner og barn og de samfunnsmessige og individuelle konsekvenser volden har. Målet er et samfunn med like rettigheter og plikter for begge kjønn.
4. Taushetsplikt
Brukerne ved krisesentrene har krav til å være anonyme overfor hverandre og senterets medarbeidere. Daglig leder skal imidlertid vite hvem alle er. Krisesenterarbeidere plikter å ivareta brukeres konfidensialitet og rett til personvern og skal håndtere taushetsplikten profesjonelt.
5. Forpliktende verdier
FNs kvinnekonvensjon om å avskaffe alle former for diskriminering mot kvinner. (CEDAW) Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. FNs handlingsplan for tiltak mot vold mot kvinner. (Beijing 1995)